Кухар, кондитер

    « Кухар ІІІ розряду; кондитер ІІІ розряду »

    Своїм корінням кулінарія поринає у далеке минуле — туди, де горів вогонь жертовного вогнища. Найбільше у розвиток кулінарії внесли античні народи — древні греки та римляни. Але професія кухаря узаконюється набагато пізніше.

    Кухарську майстерність греки ставили в один ряд із музикою та поезією.
    Професія кухаря відноситься до типу «людина — техніка». Але певною мірою вона може бути віднесена і до типу «людина — людина» (кухар обслуговує відвідувачів, стоїть на роздачі страв), а також до типу «людина — художній образ» (естетичне оформлення страв).
    Ця професія передбачає використання як ручної праці, так і машин, механізмів, напівавтоматичного та автоматичного обладнання. Праця кухаря проходить в умовах звичайного мікроклімату.
    Під час вибору професії необхідно враховувати її спорідненість з такими професіями, як кондитер, пекар, офіціант, бармен, технік-технолог громадського харчування, продавець. Ці обставини можуть бути корисними у випадках зміни роботи і допоможуть обрати, ту професію, для оволодіння якою вже є певні навички, знання, необхідні психофізіологічні якості.
    Висококваліфікований кухар може займатися індивідуальною трудовою діяльністю, а за наявності організаторських здібностей створити власну структуру з виготовлення та реалізації продукції через підприємства громадського харчування та приватні підприємства харчування.


    Професія кондитер — складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь. Від покоління до покоління передавали люди досвід приготування їжі. Ще в давній Греції був культ Акслепія, міфічного лікаря-цілителя, що мав ім'я Єскулап. Його дочка Гігея вважалась покровителькою науки та здоров'я, а вірною помічницею їх була кухарка Куліна. Вона стала покровителькою кухарської справи. Від цього імені походить і назва професії — кулінар, кондитер. Під час значних перемог над ворогом, радісних подій проводилися у Стародавньому Римі та Греції цілі бенкети з тисячами запрошених гостей. Вже тоді були підготовлені люди, котрі готували їжу та відповідали за такі святкування.
    Професія кондитера — широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.
    У Вищому професійному училищі №24 Ви зможете здобути одну з найпопулярніших професій на сучасному ринку праці, інтегровану професію «Кухар, кондитер» і досконало оволодіти мистецтвом у якому основну роль відіграє світ смаків та художня довершеність.

    Кухар, кондитер повинен мати тонке смакове відчуття, нюх, що дозволяє безпомилково визначити свіжість та якість продуктів, ступінь готовності страв. У своїй роботі він повинен бути уважним та зосередженим. Адже прояв неуважності може спричинити приготування неякісних і навіть небезпечних для життя людей страв.
    Акуратність, уважність, творча фантазія під час виготовлення та оформлення кулінарних виробів — основні якості, які потрібні кухарю.
    Професія кухаря не терпить дилетантів. Як і в усіх великих і малих справах, тут потрібна єдність багатьох чинників, головні з яких, мабуть, професійні знання всіх тонкощів кулінарного мистецтва, любов і вірність своєму покликанню.

    Для досконалого оволодіння знаннями та вміннями з професії в нашому навчальному закладі створені всі необхідні умови. Зручна, по-сучасному обладнана виробнича майстерня, яка постійно оновлюється, поповнюється необхідним обладнанням. Кабінет для проведення первинного інструктажу, кабінет для проведення бракеражу. Ефективне проведення навчально-виробничого процесу забезпечують майстри виробничого навчання І категорії Коршівська Г.І., Князь Н.В., майстри виробничого навчання Некрасова О.С., Помпуш Г.В., Бігун А.Д.
    Учні училища вивчають рецепти поширених страв української сучасної та старовинної кухні, фірмових страв майстрів-кухарів різних областей. Кухня-лабораторія призначена для приготування страв та кулінарних виробів під час лабораторно-практичних робіт. На всіх етапах підготовки спеціалістів процес навчання зливається з продуктивною працею тих, хто здобуває знання.


    Теоретичні знання з професії учні мають можливість отримувати у навчальному кабінеті №13 «Технологія приготування їжі», яким завідує викладач спеціальних дисциплін, у минулому знаний виробничник Спіжавка Любов Василівна. Кабінет обладнаний зразками продукції, муляжами, макетами, об’ємними стендами, мультимедійною системою для більш якісного засвоєння учнями навчального матеріалу. Під час подачі матеріалу викладач використовує мультимедійні презентації, відео ролики, практикує показ технологічних процесів приготування страв та кулінарних виробів.
    З метою популяризації та підняття престижу професії в училищі постійно проводяться декади фахової майстерності кухарів, кондитерів. У програмі декад постійно проводяться демонстраційні уроки, конкурси фахової майстерності, відкриті виховні заходи професійного спрямування, зустрічі та круглі столи з представниками базових підприємств, роботодавцями, випускниками.
    Виробничу практику учні проходять на підприємствах області та за її межами. Особливо схвальні відгуки привозять наші вихованці з баз відпочинку Одеси та Одеської області.


    Наші випускники стали фахівцями своєї справи і зараз успішно працюють на підприємствах громадського харчування Величко Христина, Бужениця Олена – ресторан «Мисливський рай»; Глущенко Аліна, Антоняк Марина – «Корчма над панським ставом»; Сурсяков Сергій та Мартинюк Руслан, Остафійчук Олександра та Козак Юлія – «Піцерія» м. Заставна; Андрійчук Леся – смт. Берегомет «Бар Європейський»; Молофій Надія – бар «Забава» с. Тулова Снятинського р-ну; Павельчук Марина – ресторан «Мілена» с. Рідківці; Блищак Оксана – школа-інтернат с. Заліщики, а Гарас Марія, яка працює в бар-ресторані «Колос» м. Заставна, вже сама стала наставником та вчителем наших учнів, які проходять виробничу практику.
    Завітайте до нас і Ви приєднаєтесь до великої і дружньої родини учнів та педпрацівників Вищого професійного училища №24 і пам’ятайте: «Для того, щоб здивуватися – потрібна мить, для того, щоб здивувати – інколи потрібно все життя!».

    Запрошуємо Вас на навчання до нашого закладу!

    Чекаємо на Вас за адресою: Чернівецька обл.
    Заставнівський р-н, м.Заставна, вул.Бажанського,58;
    тел. 2-11-45.




    Презентація кухарів — відео